BLOG

Hoe warm het was, en hoe ver.
Een verslag van de magazijnverkoop 2017.

“Het was een brandendheete vrijdagachtermiddag in zekere hollandsche stad; zoo heet en zoo brandend, dat de mosschen op het dak gaapten, 't welk, op gezag der hollandsche manier van spreken, de grootste hitte is, die men zich voor kan stellen.”

En zo gaat Hildebrand (pseudoniem van Nicolaas Beets) in zijn Camera Obscura nog even door met de beschrijving van een erg hete dag waarop de zeer gezette Mr. H.J. Bruis op bezoek gaat bij “Een oude kennis”.

Het zou zomaar de beschrijving geweest kunnen zijn van de hitte op donderdag 22 juni, de eerste dag van onze magazijnverkoop. Man, wat was het heet die dag. Niet alleen op de dag zelf maar ook de dagen daarvoor had de zon al met grote kracht staan branden op het dak van het magazijn. De temperatuur op de bovenverdieping was dan ook behoorlijk opgelopen.

Wij hadden zeker onze twijfels over het aantal bezoekers dat zou komen. Wil je zo’n dag niet liever op een beschaduwd terras zitten met een lekker koel glas drinken, dan een reis naar Waalwijk ondernemen om te profiteren van een aanbieding? Blijkbaar niet.

Het was bijna 5 uur toen een hele stoet auto’s het parkeerterrein op kwam rijden. Binnen de kortste keren stond het magazijn vol met klanten. Vanaf dat moment hebben we tot aan het einde om 9 uur continue klanten aan de kassa geholpen.

Tijdens zo’n magazijnverkoop zie je ook weer hoe klein het wereldje is. Veel klanten kennen elkaar en dat maakte het wachten en de warmte weer wat draaglijker.

En wat een bewondering voor de mevrouw uit Haarlem die een turnpakje wilde kopen voor haar nichtje in Noorwegen. Ze had op het nieuws gezien dat er een grote file op de A2 stond en besloten om met het openbaar vervoer naar Waalwijk te reizen. Ze had zich alleen in het adres van de magazijnverkoop vergist en belde aan bij onze showroom. Mijn vrouw en dochter stonden net op het punt om naar het magazijn te gaan en ze was erg blij dat ze mee kon rijden. Ze is geslaagd met het turnpakje en was blij met de lift van mijn dochter naar de bus.

Na het gekkenhuis van donderdag was het vrijdagavond en zaterdag wat rustiger. We hadden daardoor meer tijd om klanten te helpen en te adviseren bij hun aankopen.

Het was ook dit jaar weer een zeer geslaagde magazijnverkoop. Ik wil iedereen die de moeite heeft genomen om te komen hiervoor hartelijk bedanken! En wie weet tot volgend jaar.

Austin Fasting

23 interessante feiten over honkbalmaterialen

By Austin Fasting


1.
imageDe wedstrijdbal bij honkbal is altijd wit met rode naden. Bij softbal mag de bal zowel wit zijn als geel zijn.2.

De bal die bij softbal gebruikt wordt heeft een zachtere kern dan een honkbal. Vandaar de naam softbal. Hierdoor springt de bal anders van de knuppel dan bij honkbal. Dit springplank effect wordt uitgedrukt in een coëfficiënt. Naarmate dit getal hoger is komt de bal sneller van de knuppel. Bij honkbal mag deze niet hoger zijn dan .555 en bij softbal niet meer dan .470.3.
De maat van een handschoen wordt uitgedrukt in inches (2,54 cm). Bijvoorbeeld  11, 12 of 12,5 inch. De inch maat van een handschoen zegt alleen iets over de omvang van de handschoen en niets over de grootte van de handopening van de handschoen. Er zijn 11,5 inch handschoenen voor kinderen maar ook voor volwassenen.

4.

De inchmaat van een handschoen wordt gemeten vanaf de onderkant van de palm (de hiel) van de handschoen tot de punt van de langste vinger van de handschoen. Daarbij moet het meetlint helemaal plat tegen de binnenkant van de handschoen gelegd worden.

5.
De spelpositie is een belangrijke factor bij het kiezen van een handschoen. In het buitenveld wil je een handschoen met een grote omvang en in het binnenveld een kleinere. Een pitcher handschoen heeft een gesloten web om de bal zoveel mogelijk te verbergen voor de slagman.


6.
Knuppels worden van verschillende materialen gemaakt. Je hebt knuppels van hout, aluminium, bamboe, composiet en een combinatie van deze materialen.


8.

imageHouten knuppels worden meestal gemaakt van Ash (Essen) of Maple (Esdoorn). Maple is harder en stijver en oefent daardoor meer kracht op de bal uit wat ideaal is voor powerhitters. Ash is lichter en flexibeler.
9.
imageIn de Amerikaanse Major League (MLB) gaat een honkbal ongeveer 5-7 pitches mee. Tijdens een gemiddelde wedstrijd worden ongeveer 70 ballen gebruikt.


10.
Van alle gebruikte sportmaterialen hebben honkbalhandschoenen zich door de tijd heen het meest geëvolueerd (Bron: “Glove Affairs”, The Romance, History, and Tradition of the Baseball Glove; Noah Liberman).


11.
In de MLB draagt het bezoekende team een (grotendeels) grijze broek. De thuisspelende ploeg draagt een witte broek. Deze traditie gaat terug tot het eind van de 19e eeuw toen de teams die onderweg waren geen tijd hadden om hun uniformen te wassen. Bij een grijze kleur valt het vuil van de wedstrijd minder op dan bij een witte broek.


12.
In de Amerikaanse MLB en de Nederlandse Hoofdklasse is het verplicht om met houten knuppels te slaan. Op lagere niveaus worden vooral aluminium knuppels gebruikt.13.image
Ook al wegen twee knuppels precies hetzelfde, dan nog kan de een bij het slaan zwaarder aanvoelen als de ander. Het gewicht tijdens de swing wordt namelijk medebepaald door de verdeling van het gewicht over de knuppel. Zit het gewicht meer naar het einde van de knuppel dan heet dit “end loaded”. Is het gewicht meer evenredig verdeeld over de knuppel dan heet dit “balanced”.


14.
De “sweet spot” van een knuppel is een gebied dat op ongeveer 12–17 cm van het einde van de knuppel zit. Raak je bal precies op deze plek dan voel je minder trilling in de knuppel en heb je de grootste kans om een homerun te slaan. Een aluminium knuppel heeft een grotere sweet spot dan een houten knuppel.
15.
Een officiële MLB-wedstrijdbal heeft een naad die bestaat uit precies 108 steken, heeft een omtrek tussen de 9 en 9,25 inch, een gewicht tussen 5 en 5,25 ounce en twee stukken leer die aan elkaar zijn gemaakt met rood katoendraad. Het leer is bij voorkeur van paardenleer omdat dit niet rekt.


16.
In de begintijd van honkbal waren de knuppels veel zwaarder en dikker dan de huidige houten knuppels. Er is ook een tijd geweest dat de knuppel aan één kan afgeplat was. Vanaf 1895 moest een knuppel rond zijn.

17.
Een houten knppel breekt als de bal aan de verkeerde kant van de knuppel geraakt wordt. Om dit voorkomen moet altijd het merk van de leverancier van de knuppel bovenop zichtbaar zijn is als je aan slag bent.


18.
imageIn werpmachines worden vooral gele ballen met putjes gebruikt (dimpled baseballs). Omdat deze een stuk harder zijn dan gewone honkballen is er een grotere kans op beschadigingen van de knuppel. Je gebruikt in de batting cage dan ook liever niet je nieuwe en dure knuppel. Fabrikanten geven ook geen garantie op beschadigingen die veroorzaakt zijn bij gebruik op een werpmachine.

19.
imageDe eerste honkballen waren bruin. In 1861 werd de witte bal geïntroduceerd. Deze was namelijk beter zichtbaar tegen de houten schuttingen die toen als backstop werden gebruikt.

20.
imageBijna een eeuw lang, vanaf 1878, was Spalding de officiele leverancier van de honkballen voor de Major League. Vanaf 1977 is dat Rawlings.

21.
Een honkbalhandschoen is vrijwel volledig gemaakt van leer. Uit één koeienhuid kunnen 3 of 4 handschoenen worden gemaakt.

22.
imageEen handschoen wordt bij elkaar gehouden door één veter van ruim 2 meter lang. Het inzetten van de veter is een arbeidsintensief proces dat soms wel een uur duurt.23.
imageOngetwijfeld een van de grootste honkbalhandschoenen is die in het stadion van de San Francisco Giants

Koningsdag in Tilburg, om niet meer te vergeten!

By Austin Fasting


Mijn beleving met Koningsdag is een stuk minder geworden sinds deze nationale feestdag niet meer op 30 april valt. Als je altijd gewend bent geweest om op je verjaardag vrij te zijn, dat de vlaggen uithangen en alles oranje kleurt, dan valt het tegen als die dag plotseling een dag als alle andere wordt.

Maar deze Koningsdag zal ik toch niet snel meer vergeten.

Op de eerste plaats omdat Tilburg de plaats van de festiviteiten was. De stad waar ik in mijn allerjongste jaren heb gewoond, waar ik later ben gaan studeren en waar nog veel van mijn familie woont. Hoewel ook ik mijn twijfels had over de wijze waarop dit feest door Tilburg zou worden opgepakt - de spoorzone is nu (nog) niet het meest aantrekkelijke gebied - blijkt deze industriestad zich met de organisatie ervan werkelijk van de beste kant te hebben laten zien.

Wie bedenkt het om 50 piano's op te stellen in een oude NS hal? Hoe kom je sowieso aan 50 piano's! De dag erna kwam een softbalster van Roef! uit Moergestel bij mij in de showroom. Zij was een van die 50 pianisten. Ze vertelde dat iedere pianist een eigen stuk speelde. Samen bracht dit het prachtige totaalresultaat.

Een paar weken geleden kreeg onze dochter de vraag of ze wilde helpen bij het opzetten en begeleiden van de Waalwijkse inbreng van de Hart van Brabant parade.

De meisjes en jongens van turnvereniging Allianza uit Waalwijk zouden een lenig optreden verzorgen in het teken van schoenen en leer. Maar met nog twee weken te gaan bleek dat er toch nog wel wat geregeld moest worden. Onder andere de kleding van de deelnemers.

Jouw vader heeft toch een sportzaak vroegen ze haar. Kan die daar dan niet voor zorgen? Hoewel het kort dag was is het gelukt. Na een snelle inventarisatie van aantallen en maten heb ik de kleding bij mijn leverancier Under Armour besteld en, nog belangrijker, op tijd geleverd.

De dag zelf volgden wij vanaf ons Duitse vakantieadres op TV. Tijdens de Hart van Brabant parade zaten we op het puntje van onze stoel om te kijken wie we van Allianza konden herkennen en probeerden we een glimp van onze dochter op te vangen.

Kortom, een Koningsdag om niet meer te vergeten!

PS:
Morgen ben ik "gewoon" jarig. Iedereen die op deze dag, 30 april, een bestelling via mijn website www.allamericansports.nl plaatst, ontvangt daarom een cadeautje!

Place holder for preview images