23 interessante feiten over honkbalmaterialen

1.
De wedstrijdbal bij honkbal is altijd wit met rode naden. Bij softbal mag de bal zowel wit zijn als geel zijn.

 

 

 

2.
De bal die bij softbal gebruikt wordt heeft een zachtere kern dan een honkbal. Vandaar de naam softbal. Hierdoor springt de bal anders van de knuppel dan bij honkbal. Dit springplank effect wordt uitgedrukt in een coëfficiënt. Naarmate dit getal hoger is komt de bal sneller van de knuppel. Bij honkbal mag deze niet hoger zijn dan .555 en bij softbal niet meer dan .470.

 

3.
De maat van een handschoen wordt uitgedrukt in inches (2,54 cm). Bijvoorbeeld  11, 12 of 12,5 inch. De inch maat van een handschoen zegt alleen iets over de omvang van de handschoen en niets over de grootte van de handopening van de handschoen. Er zijn 11,5 inch handschoenen voor kinderen maar ook voor volwassenen.

4.
De inchmaat van een handschoen wordt gemeten vanaf de onderkant van de palm (de hiel) van de handschoen tot de punt van de langste vinger van de handschoen. Daarbij moet het meetlint helemaal plat tegen de binnenkant van de handschoen gelegd worden.

 

 

5.
De spelpositie is een belangrijke factor bij het kiezen van een handschoen. In het buitenveld wil je een handschoen met een grote omvang en in het binnenveld een kleinere. Een pitcher handschoen heeft een gesloten web om de bal zoveel mogelijk te verbergen voor de slagman.

 

6.
Knuppels worden van verschillende materialen gemaakt. Je hebt knuppels van hout, aluminium, bamboe, composiet en een combinatie van deze materialen.

 

 

8.

Houten knuppels worden meestal gemaakt  van Ash (Essen) of Maple (Esdoorn). Maple is harder en stijver en oefent daardoor meer kracht op de bal uit wat ideaal is voor powerhitters. Ash is lichter en flexibeler.

 

9.
In de Amerikaanse Major League (MLB) gaat een honkbal ongeveer 5-7 pitches mee. Tijdens een gemiddelde wedstrijd worden ongeveer 70 ballen gebruikt.

 

 

10.
Van alle gebruikte sportmaterialen hebben honkbalhandschoenen zich door de tijd heen het meest geëvolueerd (Bron: “Glove Affairs”, The Romance, History, and Tradition of the Baseball Glove; Noah Liberman).

 

 

11.
In de MLB draagt het bezoekende team een (grotendeels) grijze broek. De thuisspelende ploeg draagt een witte broek. Deze traditie gaat terug tot het eind van de 19e eeuw toen de teams die onderweg waren geen tijd hadden om hun uniformen te wassen. Bij een grijze kleur valt het vuil van de wedstrijd minder op dan bij een witte broek.

 

12.
In de Amerikaanse MLB en de Nederlandse Hoofdklasse is het verplicht om met houten knuppels te slaan. Op lagere niveaus worden vooral aluminium knuppels gebruikt.

 

 

 

13.
Ook al wegen twee knuppels precies hetzelfde, dan nog kan de een bij het slaan zwaarder aanvoelen als de ander. Het gewicht tijdens de swing wordt namelijk medebepaald door de verdeling van het gewicht over de knuppel. Zit het gewicht meer naar het einde van de knuppel dan heet dit “end loaded”. Is het gewicht meer evenredig verdeeld over de knuppel dan heet dit “balanced”.

 

14.
De “sweet spot” van een knuppel is een gebied dat op ongeveer 12–17 cm van het einde van de knuppel zit. Raak je bal precies op deze plek dan voel je minder trilling in de knuppel en heb je de grootste kans om een homerun cartier trinity bracelet for sale
te slaan. Een aluminium knuppel heeft een grotere sweet spot dan een houten knuppel.

 

15.
Een officiële MLB-wedstrijdbal heeft een naad die bestaat uit precies 108 steken, heeft een omtrek tussen de 9 en 9,25 inch, een gewicht tussen 5 en 5,25 ounce en twee stukken leer die aan elkaar zijn gemaakt met rood katoendraad. Het leer is bij voorkeur van paardenleer omdat dit niet rekt.

 

16.
In de begintijd van honkbal waren de knuppels veel zwaarder en dikker dan de huidige houten knuppels. Er is ook een tijd geweest dat de knuppel aan één kan afgeplat was. Vanaf 1895 moest een knuppel rond zijn.

 

 

 

 

17.
Een houten knppel breekt als de bal aan de verkeerde kant van de knuppel geraakt wordt. Om dit voorkomen moet altijd het merk van de leverancier van de knuppel bovenop zichtbaar zijn is als je aan slag bent.

 

 

18.
In werpmachines worden vooral gele ballen met putjes gebruikt (dimpled baseballs). Omdat deze een stuk harder zijn dan gewone honkballen is er een grotere kans op beschadigingen van de knuppel. Je gebruikt in de batting cage dan ook liever niet je nieuwe en dure knuppel. Fabrikanten geven ook geen garantie op beschadigingen die veroorzaakt zijn bij gebruik op een werpmachine.

 

 

19.
De eerste honkballen waren bruin. In 1861 werd de witte bal geïntroduceerd. Deze was namelijk beter zichtbaar tegen de houten schuttingen die toen als backstop werden gebruikt.

 

 

 

20.
Bijna een eeuw lang, vanaf 1878, was Spalding de officiele leverancier van de honkballen voor de Major League. Vanaf 1977 is dat Rawlings.

 

 

 

21.
Een honkbalhandschoen is vrijwel volledig gemaakt van leer. Uit één koeienhuid kunnen 3 of 4 handschoenen worden gemaakt.

 

 

22.
Een handschoen wordt bij elkaar gehouden door één veter van ruim 2 meter lang. Het inzetten van de veter is een arbeidsintensief proces dat soms wel een uur duurt.

 

23.
Ongetwijfeld een van de grootste honkbalhandschoenen is die in het stadion van de San Francisco Giants

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *