Waarom draagt de coach bij honkbal een uniform?

Louis van Gaal is altijd keurig strak in het pak gekleed tijdens de wedstrijden van zijn teams. Tijdens de Champion League finale met Ajax tegen AC Milan in 1995 scheurde hij vervolgens uit zijn broek door een enthousiaste “karatetrap”. Een stukje stof van dat pak schijnt nog altijd bewaard te zijn gebleven (lees “Het pak van Louis van Gaal” van Michel van Egmond).

De kans dat een honkbalcoach uit zijn uniform scheurt is een stuk kleiner. Maar waarom draagt een coach bij honkbal eigenlijk een uniform? Bij de meeste andere sporten heeft de coach toch kleding aan waarmee hij ook in het dagelijks leven de straat op kan.

Het lijkt erop dat dit weer zo’n ding is van het honkbal waarbij veel anders is dan bij andere sporten. Het feit dat bij honkbal de coaches hetzelfde gekleed gaan als hun spelers is kennelijk zo vanzelfsprekend geworden dat eigenlijk niemand zich meer afvraagt waarom.  Voor de achtergrond hiervan moeten we dan ook de geschiedenis is.

In de begintijd van het honkbal (19e eeuw) was de coach in feite de teammanager. Hij zorgde dat rekeningen betaald werden, het vervoer geregeld werd en alle andere zaken rondom het team. De teammanager nam geen beslissingen over en tijdens de wedstrijd. Dat deed de aanvoerder (captain) van de spelers. De aanvoerder deed wat de coach nu doet maar hij speelde zelf ook mee. Het is dus logisch dat hij toen ook een uniform droeg.

Deze traditie zette zich ook in de 20e eeuw voort toen de personen die vanuit de dugout de beslissingen over posities, slagvolgorde en strategie namen, zich uit het veld terugtrokken. Ze waren geen spelers meer. Maar hoewel ze dus nooit in het veld zouden staan, bleven ze toch hun uniform aanhouden.

Een enkeling (Connie Mack van de Philadelphia Athletics en Burt Shotton van de Brooklyn Dodgers) vond dat nu ze geen spelers meer waren ze zich ook niet  als spelers konden kleden. Maar hun opvatting werd al snel door de huidige traditie ingehaald. Al meer dan een halve eeuw draagt elke honkbalcoach in de MLB een uniform.

Misschien is het dragen van een uniform door de coach ook een uiting van het gevoel dat, hoe oud je ook mag worden, je altijd een honkbal-speler blijft. Of zou het te maken hebben met het feit dat de dugouts over het algemeen zo smerig zijn dat je die liever niet in een net pak betreedt?

Zeker is wel dat deze traditie nog lang zal blijven voortduren. Bij honkbal wordt namelijk zelden iets gewijzigd dat altijd zo is geweest.

Bron: “Why baseball managers wear uniforms”, Bob Green, CNN 2011 (http://edition.cnn.com/2011/10/23/opinion/greene-baseball-manager-uniforms/)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *