What’s in a name? All-American.

Op 8 december overleed John Glenn (1921-2016). Glenn was de eerste Amerikaan die in 1962 een baan rond de aarde vloog. Dit gebeurde op het hoogtepunt van de koude oorlog. Met drie rondjes om de aarde versloeg Glenn de rus Gagarin die het jaar daarvoor één baan om de aarde had voltooid. Glenn gaf met deze historische vlucht de Amerikanen hun zelfvertrouwen terug en werd een nationale held: een all-American hero.

Toen ik  op het idee kwam om mijn bedrijf “all-American” sports te noemen had ik zeker geen heldenroem op het oog.  Maar het was wel een bewuste keuze.

Zoek je op Google dan vind je diverse betekenissen. Zo staat all-American voor typisch Amerikaans of representatief voor Amerika en haar idealen. John Glenn was daarvan een voorbeeld en werd daarom een all-American hero genoemd.

Maar ook in de sport komen we het begrip all-American tegen.

In Amerika kiezen de media en relevante commentatoren jaarlijks de beste amateursporters (op college en soms ook high school niveau). De sporters die in een bepaald seizoen en voor hun positie in het team als de beste worden beschouwd krijgen de eretitel “all-American”. Ze worden aangeduid als  “all-American athletes” of “all-Americans”. Iemand kan dus meerdere keren in zijn of haar carrière uitgeroepen worden tot all-American.

En een Wimbledon finale tussen de gezusters Williams is een all-American final, een finale met uitsluitend Amerikaanse speelsters.

En hoe zit het dan met all-American Sports? Het betekent niet dat ALLE Amerikaanse sporten bij ons te vinden zijn. Wel dat het bedrijf een typisch Amerikaanse achtergrond heeft waarbij het merendeel van de producten, de leveranciers en de vertegenwoordigde sporten van Amerikaanse origine zijn.

Maar toen ik besloot om het bedrijf all-American Sports te noemen had ik toch vooral de all-American op het oog die het beste in zijn tak van sport is. Een bewuste keuze dus!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *